lauantai 4. heinäkuuta 2015

Tour de Fleece 2015 ja kehruulämmintä

No niin, tästä se lähtee eli tämänvuotinen Tour de Fleece eli kolme viikkoa kestävä maailmanlaajuinen kehrääjien jokakesäinen yhteiskehruu lähes nimikaimansa inspiroimana. Maailman kuuluisin pyöräilykilpailu Tour de France alkoi tänään paahtavan helteisessä Utrechtissa Hollannissa ajetulla prologilla eli lyhyellä aika-ajolla.

Melko lyhyeksi jäi minunkin tämän päivän kehruu, se sama paahtava helle on täällä Saksassakin ja kun lämpötila lähentelee neljääkymmentä ulkona ja kymmentä astetta vähemmän sisällä, on vähän turhan lämmin kehräämiseen, etenkin kun monet kaltaiseni alkutuotannosta vieraantuneet urbanisoituneet nykykehrääjät eivät enää kehrää ihan niin suoraan lampaasta kuin joskus isoäitien aikaan. Mieheni v. 1932 syntynyt isoäiti muistelikin, kuinka hänen lapsuudessaan ennen kehruuta uunit lämmitettiin hehkuvan kuumaksi, jotta tuvassa olisi "kehruulämmin" ja villoissa oleva rasva notkeampaa ja sitä myötä helpompi kehrätä.

Mutta, Tour on korkattu ja eiköhän tästä lankaa synny. Tarkoituksena on siis kehrätä 300 g kainuunharmaan villaa kaksisäikeiseksi ohueksi huivilangaksi. Kainuunharmas on suomenlampaan ja ahvenanmaanlampaan ohella suomalainen alkuperäinen lammasrotu. Sen villa on suht pitkäkuituista ja siinä on hieno silkkinen tuntu. Odotan todella mielenkiinnolla, millainen huivilanka siitä tulee ja miten se käyttäytyy neulottaessa ja miten se pitää muotonsa pingotuksessa. Ensi tuntumalta vaikuttaa noin ohueksi kehrättynä hyvin haastavalta, mutta uskon että kannattaa nähdä vaivaa. Saa nähdä mitä tulee, urheilukliseetä siteeraten: Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti