lauantai 28. maaliskuuta 2015

Kierrettä

Pitkästä aikaa istuin rukin ääreen. Joskus syksyllä jo aloitin Lanitium ex Machinan shetland-letin kanssa, mutta se jäi muiden töiden alle ja jäi vähän vaiheeseen. Kehräsin loppuun ja kertasin ketjukertauksella kolmisäikeiseksi ja kun vauhtiin pääsin, aloitin viimeinkin tämänvuotisen 12 kuitua 12 kuukautta -haasteen, eli idea on taas että vuoden aikana kehrätään n. 50 grammaa kuukaudessa. Alempi vyyhti on niinkikään Lanitium ex Machinalta, jacobia joka shetlandin ohella oli minulle uusi tuttavuus.

Sekä shetland että jacob vaikuttavat varsin mukavilta kehrättäviltä, jacobia vähän arastelin sen karkeuden takia, mutta yllättävän siistiä ja sileää lankaa siitä kuitenkin tuli. Edelleenkään en ole kierteeseen täysin tyytyväinen, shetlandille en uskaltanut taaskaan antaa tarpeeksi kierrettä säiettä kehrätessä ja siksi kertauskierre jäi liian vähäiseksi, lanka aukeaa paikoin rumasti. Mutta eiköhän tuonkin voi johonkin neuleeseen käyttää, täytyy vaan miettiä malli, jossa löysä kierre toimii ja siksi kaunis kiilto langassa on, että uskoisin että huivilankana esimerkiksi toimii.

Jacobille annoin sitten kierrettä reilummin, vaikka vähän hirvitti että tuleeko miten rautalankaa, kun kuitu on aika paksua ja karkeaa. Kertaus osoitti että ihan hyvää lankaa, ei ollenkaan liian jäykkää. Tämä onkin kehruun viehätys ja myös vaikeus, että kun ei aina tiedä mitä on tulossa, valmiin langan näkee vasta todellakin valmiina. Vaikka kuinka ottaa koelangan, siltikin lopputulos vaikka ulkoisesti kuinka muistuttaisi koelankaa, ei ole ihan sama kuitenkaan.

Kumpikin lanka on ketjukerrattu eli kolmisäikeistä, kuvan ylempi vyyhti on shetlandia 140 g / n. 500 m ja alempi jacobia 90 g / n. 310 m. Kehrätty ja kerrattu välityksellä 14,5:1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti