lauantai 22. lokakuuta 2011

Äitin huivi - ema sall


Äitini täyttää tänään 70 vuotta. Olen ikuisesti kiitollisuudenvelassa äidilleni, koska hän on opettanut minut neulomaan ihan pienenä. Niin pienenä että en edes muista, milloin olen neulomisen oppinut ja vanhemmiltani olen myös perinyt rakkauteni käsitöihin ja oppinut arvostamaan kädentaitoja. Äidille oikeastaan aivan itsestäänselvä syntymäpäivälahja oli Haapsalun huivi, neuletyö, johon jouduin panemaan likoon kaiken taitoni, mutta jonka tekeminen on puhdasta riemua ja nautintoa.

Huivin mallineule on Kuningatar Sofian huivi Aime Edasin ja Siiri Reimannin kirjasta Haapsalu sall. Mallineule on haapsalulaisen käsityöosuuskunta UKUn kokoelmista 1970-luvulta ja se on alunperin Sinaida Sõerin käsialaa. Kuningatar Sofian nimen mallineule sai, kun Viron tasavallan presidentin kanslia tilasi vuonna 2009 haapsalulaisilta neulojilta huivin Espanjan kuningatar Sofialle lahjoitettavaksi kuningasparin Viron-vierailulla.

Lanka on Knitting Goddess Lace ja tämä tumma purppuranpunainen sopii äidilleni aivan täydellisesti. Mallineule osoittautui yllättävän haastavaksi vaikka se kaaviona vaikutti aika yksinkertaiselta. Huivia ommellessa lisähaasteen tarjosi nelivuotias, joka onnistui katkaisemaan langan kesken ompelun. Siitäkin selvittiin ja nyt huivi on valmis ja äitini hartioilla.

Mu emal oli täna 70. sünnipäev. Olen temale alati tänulik kuna ta õpetas mind kuduma nii pikk aeg tagasi et ma isegi ei mäleta, millal ma kuduma õppisin. Samuti oma vanematelt olen saanud pärandiks oma armastuse käsitöö vastu. Nõnda oli üsna enesestmõistetav et koon oma emale sünnipäevakingiks Haapsalu salli - töö mis nõudis mult peaaegu kõik mu oskused aga mis samas pakus kudumise käigus puhast rõõmu.

Salli kiri on Kuninganna Sofia kiri Aime Edasi ja Siiri Reimanni raamatust "Haapsalu sall". Kiri on pärit kooperatiiv "UKU" kogust, autoriks Sinaida Sõer. Kuninganna Sofia kirja nime ta sai pärast seda kui Eesti Vabariigi presidendi kantselei tellis Haapsalu meistritelt salli kingiks Eestit riigivisiidil külastanud Hispaania kuningannale 2009. aastal.

Minu salli lõng on Knitting Goddess Lace, mille tumeda purpura toon sobis väga hästi mu emale. Kiri osutus raskeks kuigi ta näis skeemilt vaadates üsna lihtne välja. Äärepitsi salli äärde õmblemisel tekkis veel üks raskus, kuna mu neljaastane laps suutis lõnga katki teha. Aga ka sellest saime välja ja praegu on valmis sall mu ema seljas.


Huivi menee sormuksesta läpi eli täyttää perinteisen haapsalulaisen huivin ohuustestin :)
Sall sõrmuses ehk täidab traditsionaalse haapsalu salli mõõdu :)

Pingotuskehikossa huivin kuvio toi mieleen itämaisen maton
Raamis salli kiri tuletab meelde idamaise vaiba.

6 kommenttia:

 1. Aivan upea huivi. Sulla on pakko olla aikamoinen määrä käsityökärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis huivi! Ja miten ihanaa ohutta lankaa olet jaksanut käyttää!

  VastaaPoista
 3. Mistä saisi ohjeen?

  VastaaPoista
 4. Mallineuleet sekä itse huiviin, että reunapitsiin ovat Siiri Reimannin ja Aime Edasin toimittamasta kirjasta Haapsalu sall. Kirja on olemassa myös englanniksi nimellä Haapsalu Shawl. Kustantaja on Saara Kirjastus ja kirja on muistaakseni vuodelta 2010. Samassa kirjassa on tekniikkaohjeet perinteisen Haapsalun huivin tekemiseen eli mm. reunapitsin neulomiseen erikseen ja sen ompelemiseen valmiiseen huiviosaan. Sen valmiimpaa ohjetta tuohon ei ole olemassa :)

  VastaaPoista