maanantai 20. helmikuuta 2017

Sinivalkoiset juhlavuoden vauvansukat

Suomessa on käynnissä itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi keräys, jonka tavoitteena on neuloa jokaiselle tänä vuonna syntyvälle vauvalle sinivalkoiset sukat. Saksansuomalaisten Facebook-ryhmässä esitettiin idea että miksi ei neulottaisi myös Saksassa syntyville suomalaisille tai suomalaistaustaisille vauvoille sukkia, ja kun kerran pallo heitettiin niin tietenkin siitä tuli ottaa kiinni ja niinpä neuloin minäkin nämä pikkusukat jonkun kenties vielä syntymättömän saksansuomalaisen pikkuisia jalkoja lämmittämään.

Juhlavuoden vauvansukissa tyyli on vapaa, ainoa rajoitus on että sukkien tulee olla vastasyntyneen kokoa ja väriltään sinivalkoiset. Minä halusin tehdä perinteiset villasukat, lanka on täkäläistä tavaratalolankaa eli Regian nelisäikeistä sukkalankaa. Sininen väri ei ole aivan Suomen lipun sininen vaan sävyltään vähän petrooliin vivahtava, mutta minun silmääni se on sukan varressa kauniimpi kuin ihan kirkas sininen. Lanka oli varsin miellyttävä tuttavuus ja tuntui neuloessa vähemmän "muoviselta" kuin kuusisäikeinen saman valmistajan lanka, jota olen joskus neulonut.

Varren kuvio on Virosta, Muhun sormikkaiden kuvioita kirjasta Meite Muhu mustrid (Anu Kabur et al. 2010) ja koska Viro on rakas ja siellä tehdään kauniita neuleita, koristaa sukan vartta myös virolainen kierreraita eli kihnu vits. Sukan kantapää on ristiinvahvistettu, vaikka eihän vauva vahvistettua kantapäätä tarvitse, mutta pitäähän sitä nyt sukassa kantapää olla ja sitä paitsi, ulkonäkö ennen kaikkea.

Näistä sukista tuli sen verran kauniit että tekisi mieli tehdä aikuisellekin juhlavuoden sinivalkoiset sukat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti