lauantai 12. heinäkuuta 2014

Wensleydalea vääntämässä

Wensleydale-rotuisen lampaan villa on hyvin kiehtovaa kehrättävää. Se on hyvin pitkäkuituista ja kuitu on melko paksu ja lasimaisen liukas mikä antaa langalle upean kiillon, mutta mikä myöskin tekee kehräämisestä hieman haastavaa. Halusin ehdottomasti tehdä ohutta huivilankaa, koska siinä jos missä kiilto ja "jäykkyys" pääsevät oikeuksiinsa ja mielenkiinnolla odotan, kuinka valmis huivi käyttäytyy pingotettaessa ja etenkin miten se pitää muotonsa pingotuksen jälkeen.

En ollut tietenkään aikaisemmin näin ohutta lankaa wensleydalesta tehnyt, joten meni vähän kokeiluksi. Harmaan langan kehräsin ensiksi ja kun sain sen valmiiksi, totesin sen mitä epäilin jo säiettä kehrätessäni eli liian vähän kierrettä. Jotenkin kun kuitu on niin pitkä ja säie kestää kehrätä vähemmälläkin kierteellä, ajattelin että riittäähän tuo. Valmiissa langassa kun kertauskierrettä on sinänsä oikea määrä eli valmis vyyhti ei kierrä puoleen eikä toiseen, paljastui totuus. Kierrettä on niin vähän että lanka ei paikoin näytä kunnolla kaksisäikeiseltä, vaan kaksinkerroin käännetyltä yksisäikeiseltä kun säikeet hädintuskin kiertyvät
toistensa ympärille. Sinänsä en usko että tuo neulomista haittaa, mutta esteettistä silmääni se haittaa sitäkin enemmän.


Siispä toinen letti työn alle ja lisää kierrettä ja taas kerran tuli todistettua että tekemällä oppii. Turkoosista langasta tuli kauniimpaa ja tein sen myös tarkoituksella vielä vähän ohuemmaksi, jotta siitä saisi Haapsalun huivin. Ohutta säiettä on kyllä helpompi ja ennen kaikkea nopeampi tehdä jostain muusta kuin wensleydalesta, siksi kimuranttia kehrättävää se on, mutta uskon ja toivon että vaivannäkö kannatti, siksi kaunista tuo lanka on jo nyt vyyhdillä ja jää nähtäväksi millaista neuletta siitä tulee. Kesälomaneuleeksi otan sen puikoille, vielä mallineule pitäisi miettiä.
Molemmat vyyhdit ovat n. 100 grammaa, harmaassa on 690 metriä ja turkoosissa 865 metriä kaksisäikeistä lankaa. Harmaan säikeet on kehrätty ratiolla 1:14,5 ja kerrattu 1:12, turkoosissa säikeet 19:1 ja kertaus 14,5:1. Ratio on rukin kehrän ja pyörän urien välinen suhdeluku eli kun pyörä pyörähtää kerran, niin lyhty pyörähtää sen kierroksen aikana 12 kertaa kun käytetään kehrää, jonka ratio on 1:12 ja mitä suurempi suhdeluku on, sen enemmän kierrettä säikeeseen tulee yhdellä polkaisulla ja koska halusin turkoosiin enemmän kierrettä, vaihdoin rukkiin kehrän, jonka halkaisija on pienempi ja ratio sitä myöten suurempi. Tämä selvennyksenä kehruukieltä puhumattomille lukijoille :)

1 kommentti: