sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Miksi minä kehrään?Minulta on kysytty usein, miksi kehrään? Saahan lankaa kaupastakin. Mitä tuohon vastaisi, en oikein tiedä. Miksi käyn kaupungilla kahvilassa? Saahan kahvia kotonakin. Miksi neulon puseron ja hameen? Saahan niitä ties missä tehtyjä halvalla kaupastakin, vieläpä oikein käsinneulotun näköisiä, se kun on nykyään muotia. Miksi matkustan mutkaista tietä Italiaan? Onhan komeita maisemia täälläkin.

Niin, miksi?

Kun kehrään, kuulen rukin hurinan ja rullan kolinan lyhdyssä. Välillä poljinkin narisee, Madame kun on jo vanha. Tunnen sormissani villan venyvän säikeeksi, ohuemmaksi ja ohuemmaksi. Manaan sormieni lipsahdusta kun säie katkeaa ja kehruu keskeytyy. Säikeitä yhteen kerratessa ylikierre purkautuu ja syntyy lankaa. Paikoin sisältää tuotannollisista syistä solmuja, kuten teollistenkin lankojen vyötteistä saa lukea. Kerin vyyhdeksi ikivanhalle viipsinpuulle, jolle on keritty kilometreittäin lankoja. Teen sitä samaa, jota esiäitini ovat vuosisatoja tehneet.

Tutkin valmista vyyhtiä, siinä on epätasaisuuksia. Kertauskierrettä voisi olla enemmän, säikeen kierrettä on paikoin liikaakin. Aina voi olla parempi, aina voi tehdä ohuempaa ja tasaisempaa lankaa. Lankaa saa kaupasta, mutta tämä lanka on minun omin käsin tekemääni, olen sen itse villasta käsilläni synnyttänyt.

Kehrään pehmeää villaa, jokainen villa on omanlaisensa. Bluefaced leicester on pehmeää, wensleydale kiiltää kuin silkki, suomenlammas on pehmeää, norjalainen karkeampaa. Silkkisekoite on ylellistä ja hienoa, kuin parhaan kahvilan pehmein cappuchino. Hehkuvat värit leikkivät langalla, rullalle kiertyy milloin purppuraa, milloin valkeaa, milloin luumunpunaista lankaa. Lapset tuijottavat vinhasti pyörivää lyhtyä silmät pyöreinä ja seuraavat langan värin vaihtumista. Ja jotain lumoavaahan siinä onkin.

Siksi minä kehrään.

6 kommenttia:

 1. Kehrään, koska se on zen. Toiset hiihtää tai tuijottaa jääkiekkoa. Minä kehrään.

  VastaaPoista
 2. Olipa kauniisti kirjoitettu teksti, tuli ihan "no hö!" -olo, kun se loppui.

  VastaaPoista
 3. (Pääsin vasta nyt kommentoimaan, bloggeri on hiukka takkuillut.) Kauniisti kirjoitettu teksti tosiaan.
  Jotenkin kolahti tuo kohta että miksi neuloa kun kaupoista saa halvalla ja oikein käsinneulotun näköistäkin, kun se nyt on niin muodikasta. Voisin paasata luonnonkuitujen ominaisuuksista ja siitä, mitä sillä halvalla sitten saa (lasten värkkäämiä muovivaatteita...) mutta jos suuntaan terän tuohon asenteeseen. Jostain syystä ärsyynnyn siitä kovasti. Miksi ylipäätään tehdä yhtään mitään, kun kaiken saa valmiina kaupasta ja halvalla: puuroakin paketissa, ei tartte keittää, lämmittää vain!

  VastaaPoista
 4. Ihanasti kirjoitettu! Jotain ikiaikaista viehätystä siinä on.

  VastaaPoista
 5. Ihan samanlaisia kokemuksia kuin sinulla ja muillakin kommentoijilla... Mutta onneksi olen saanut myös respectiä ;) Koen silti olevani edelleen kummajainen täällä kulmalla kehruineni ja aiheutan enemmän ihmetystä kuin ymmärrystä. Mutta näillä mennään, haittaaks se?

  VastaaPoista