tiistai 21. joulukuuta 2010

KuutamoNimesin tämän haapsalulaisella tekniikalla neulotun huivin Kuutamoksi Knitting Goddess Lace -langan grafiitinharmaan sävyn innoittamana. Jos Jaipur Silk Finon hopeanharmaa väri ja Siiri Reimannin ja Aime Edasin Haapsalu sall -kirjan Pajulehekiri toivat mieleen Tartossa Emajoen ylle kaartuvat hopeapajun oksat, niin tämä saman kirjan Pajulehekiri nuppudega ja mustanharmaa väri tuovat mieleen saman maiseman kuun valossa.

Mutta Kuutamolla on myös toinen, minulle tärkeä tarina. Äitini kertoi äitinsä muistelleen lapsuuttaan, jolloin isomummoni - äitini mummo siis - oli neulonut köyhän perheen leivänjatkoksi kirkkaina talvi-iltoina kuun valossa kallisarvoista lamppuöljyä säästäen. Noista ajoista on pitkä matka näihin sormuksesta läpi meneviin hienoihin pitsineuleisiin, mutta taustalla on sama käsityön traditio ja oman käden taitojen arvossa pitäminen ja niiden hyödyntäminen. Kunnianosoituksena vanhoille mestareille neuloin tämänkin huivin vanhalla haapsalulaisella tekniikalla eli reunapitsi on neulottu kahdessa osassa erikseen ja ommeltu huiviin jälkikäteen.

Huivista tuli aika suuri, pingotuspuista meinasi loppua mitta kesken. Keskiosassa on kahdeksan kuudentoista silmukan mallikertaa rinnakkain ja keskiosa on neulottu nr. 3 puikoilla. Reunapitsi on myös Haapsalu sall -kirjasta ja se lisäsi leveyttä melkoisesti, etenkin kun neuloin sen nr. 4 puikoilla. Olisi ehkä riittänyt puoli numeroa pienemmätkin puikot.

7 kommenttia: