tiistai 24. huhtikuuta 2012

hopeanharmaata merinosilkkiä

Spycher & Handwerkin 80 % merinovillaa ja 20 % silkkiä sisältävä kammattu topsi muuttui pitkään ja hartaasti kehrätessä ohueksi langaksi. Topsi oli paikoin hieman huopunut ja silkki oli paikoin erillään villasta, mikä teki toisaalta langasta kauniin eläväistä, mutta toisaalta liukas silkki tahtoi livetä kehrääjän hyppysistä, jolloin säiettä joutui jatkamaan aika usein. Kerratessa tuli ikävä jarrullista rullatuolia, ohuet säikeet katkeilivat kun rulla pyörähti välillä taaksepäin. Tosin enpä ole ennen rullalta kerrannutkaan, joten ehkä harjoitus auttaa tässäkin.

Lankaa tuli 85 grammaa eli viitisentoista grammaa meni kehruussa ja kertauksessa hukkaan. Osan jämävilloista karstasin lepereiksi käsikarstoilla, saa nähdä saisiko niistä joskus kootut jämät -tyylistä lankaa. Metrejä kaksisäikeiseksi kerratussa vyyhdissä on 630 eli tuo on kyllä ylivoimaisesti ohuin koskaan kehräämäni lanka.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Katariina Saksilainen



Katariina Saksilainen eli 24-tuumainen kirsikkapuinen kaksipolkiminen Schacht-Reeves Saxony saapui eilen. Hän on kaunis, tukeva, komea ja jykevä ja muutenkin aivan ihana. Rukki on perinteinen viistorukki, mutta uutta tekoa ja varsin laadukasta sellaista. Rullalla on Spycher & Handwerkin 80/20-merinosilkkiä, jota on ilo kehrätä, jos kohta kun oikein ohutta lankaa tekee, välillä lipsahtaa ja säie katkeaa. Mutta elämässä pitää olla haasteita :)

Rukin toimitus tänne Sveitsiin sujui sutjakkaasti. Villavyyhti Helsingissä on aivan mahtava lanka- ja kehruukauppa, jota voi vilpittömästi suositella. La Poste Suisse palvelee myös, rukki oli pakattu kahteen niin suureen laatikkoon, että ne eivät mahtuneet auton takakonttiin, mutta ystävällinen postivirkailija ehdotti toisen laatikon avaamista ja auttoi rukin pakkaamisessa autoon.

Nyt eikun kehräämään, ja toisella silmällä seuraamaan Ruhr-derbyä eli Schalken ja Dortmundin taistoa.

torstai 5. huhtikuuta 2012

Tornikirjaga vikkelseelik - harmaa villahame


Minulla on ollut jo pitkään käsilaukkuneuleena vikkel-kuvioiset sukat ja tuli mieleen kokeilla samaa tekniikkaa myös hameeseen. Vikkel on virolainen perinteinen sukan varren koristelussa käytetty tekniikka, jossa kuviot muodostetaan silmukoita siirtämällä. Vikkel on paitsi kaunis, se myös pitää neuleen paremmin muodossa ja tukevoittaa ja paksuntaa sitä. Näiden ominaisuuksien ajattelin sopivan hyvin myös hameeseen, etenkin kun neuloin hameen ohuesta 8/2-vahvuisesta maavillaisesta, vironvillasta siis kuten lankaa Suomessa usein kutsutaan. Helman pitsi on vähän mukailtu Haapsalun huivin reunapitsi Siiri Reimannin ja Aime Edasin kirjasta Haapsalu rätt - The Haapsalu Scarf. Reunapitsin kuvio on nimeltään Tornikiri (tornikuvio) ja kieltämättä siitä ja etenkin harmaasta liukuvärjätystä langasta neulottuna tulee mieleen Haapsalun piispanlinnan torni :) Vikkelkuvion sommittelin itse lähtökohtana reunapitsin tornien huiput.